Julbak - lussebullar med mandelmassa

Är det någon som känner för lite julbak så här i post juletider? Om inte kan man ju börja planera för att fixa det nästa jul. I alla fall. Jag hade begränsat med tid detta år, men ville ändå få till mina smarriga lussebullar och tänkte samtidigt utöva mina multitasking-skills och göra lite annan bakning samtidigt. Sagt och gjort, steg ett var att gå och handla ingredienser.
 
En massa härliga ingredienser
 
 
Och här kommer receptet på lussebullarna:
 
Ingredienser
125 gram smör
5dl standardmjölk
50 gram jäst
1½ dl socker
½ tsk salt
1 gram saffran (två påsar)
15 dl vetemjöl
russin
 
Fyllningen
200 gram rumstempererat smör
1 dl socker
150 gram mandelmassa
1 msk vaniljsocker
 
1 ägg till pensling
Pärlsocker att strö över
 
 
Gör så här
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Mortla saffran tillsammans med lite socker och häll ner. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i degspadet. Tillsätt salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig (cirka fem minuter i maskin eller med elvispens degkrokar). Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät massa. Häll upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till cirka 25x40 cm.
 
Bred ut hälften av fyllningen på varje del. Häll på russin längs ena långsidan och börja rulla ihop därifrån. Skär varje rulle i bitar och lägg dem i formar. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
 
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen, 250° i cirka 10 minuter. Klart!
 
Har man ingen mortel får man ta till hammaren. Det gick det också.
 
 
 Deg och färdiga bullar
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0