Kronärtskockssoppa

 


Det här med soppor är ju både mysigt, värmande och gott i höstmörkret. Här kommer en till som jag testade för ett tag sedan. Kronärtskockssoppa, mmm.

 
Ingredienser, 4 port.
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk kronärtskockshjärtan (ca 390 g)
3 potatisar
1 msk smör
1/2 tsk torkad timjan
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 krm salt
1 krm peppar
 
 
Gör så här
1. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Häll av kronärtskockorna och skär dem i mindre bitar.
3. Fräs löken i smör i en kastrull cirka fem minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlök, kronärtskockorna och timjan. Låt fräsa ytterligare en minut.
4. Lägg i potatisen, häll på vattnet och smula ner buljongtärningen. Koka upp och låt småkoka under lock i 15 minuter. Tillsätt grädden och låt koka tre minuter till.
5. Mixa soppan slät med en stavmixer. Krydda med salt och peppar. Klart!
 
 
Receptet hittade jag här.
 
 
 

Söndag

 
Jag lyckades få ihop ett gäng saffransbullar igår som blev lyckade, i alla fall om man får fråga sambon. Dessutom pyntade vi det sista inför advent så nu är det stjärnor och ljus lite överallt. Supermysigt. Nu ska jag åka till stan och möta mamma för lite julmarknad, shopping och fika. Tur att det slutade regna så man får lite extra julfeeling i alla fall. Trevlig första advent!


Efter vila kommer träning

Efter typ två veckors förkylning var det i morse dags att instruera cykel igen. Efter en minst sagt VAB-fylld vecka med både ögoninflammation och magsjuka var jag lite smått sliten igår kväll. Och i morse. Tur att träning råder bot på de flesta trötthetssymptom. Det var sjukt kul att köra igen och se deltagarna tagga till och köra gärnet. Efter det kom jag hem med ny energi och nu efter dusch och chill i soffan ska jag försöka få till lussebullar med mandelmassa. 







Spenatsoppa

Vi har snäöat in på härliga soppor nu under höst/vinter. För ett tag sedan gjorde jag spenatsoppa och det blev rätt bra. Dessutom är det ju en liten järnboost för dig med långt blodvärde.
 

Ingredienser, 4 port
500 g hackad fryst spenat
1 msk smör/margarin
3 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm muskot
4 st ägg
 

Gör så här
1. Tina spenaten i lite av vattnet i en kastrull.
2. Tillsätt smör, pudra på vetemjöl och häll på resten av vattnet.
3. Smula ner buljongtärningarna och låt soppan koka tio minuter under lock.
4. Rör i grädden. Smaa av med salt, peppar och muskot.
5. Koka äggen. Skala och skär i halvor. Servera i soppan. Klart!
 

Receptet hittade jag här
 



Veckans träning vecka 47

Måndag: Vila
Tisdag: Sjuk
Onsdag: Sjuk
Torsdag: Sjuk
Fredag: Sjuk
Lördag: Sjuk
Söndag: Sjuk

Det här med sjuk låter så dramatiskt. Men jag har varit riktigt förkyld och haft huvudvärk och halsont i princip hela veckan. Jag fick ställa in min härliga cykelklass och kurera mig med stillasittande istället. Tur att en förkylning går över.


Vecka 32

 

Sådär. Nu är vi på banan. Denna vecka innebär vecka 32 i graviditeten. Helt galet vad tiden går. Jag var hos MVC idag för att kolla blodvärde, blodtryck, hjärtslag med mera och då konstaterade vi att det ju var nyss jag var på inskrivning. Crazy. Blodvädret var något högre än för två veckor sedan, men fortfarande väldigt lågt. Resten såg bara bra ut. Idag är det exakt en månad till julafton. Och två till beräknat födelsedatum (!).



Majs-, kikärts- och sesamplättar med morotsyoughurt

Vi försöker oss på lite vegetariska rätter här hemma, även om inspirationen för detta inte alltid är på topp. Här om dagen testade jag att göra majs- och sesamplättar (med huvudingrediens kikärtor varför jag hellre skulle kalla dem kikärtsplättar..eller biffar) med morotsyoughurt. I alla fall. Grundreceptet hittade jag här och nedan ser ni min omskrivna version.
 

4 port
Ingredienser plättar
1 burk kikärtor (á 380 g)
1 burk majs (á 340 g)
2 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg
2 msk sesamfrö
2 msk smör eller margarin
 
Ingredienser morotsyoughurt
2 morötter
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoughurt
Salt och peppar
 
Gör så här:
1. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Gör samma sak med majsen.
2. Blanda mjölk, mjöl salt och ägg till en jämn smet.
3. Blanda ner kikärtorna och mixa.
4. Vänd ner majs och sesamfrö.
5. Hetta upp en stekpanna, ha i matfett och stek plättar i valfri storlek.
6. Morotsyoughurten: Skala och riv morötterna grov. Blanda ner pressad vitlök och youghurt. Krydda med salt och peppar. Servera tillsammans med plättarna. Klart!
 
 







Middag

Hör om kvällen var jag på bio med mamma och såg Jag är Ingrid om Ingrid Bergman och hennes liv. Den var bra och intressant, men jag kan inte låta bli att jag fastnade i tankar om hur man kan sätta karriären så högt att man kan lämna sina barn ett halvår i stöten lite titt som tätt. Karriär i all ära, visst vill jag åt den. Men jag vill ju ha familjen med på tåget. Girig som jag är och vill ha allt liksom, haha. Efter bion hamnade vi på en restaurang och jag käkade grillad biff med bea, grönsaker och pommes. Härlig kväll.





Myskväll



Nu är familjen äntligen samlad igen. Ejla har varit hos farmor och farfar ett bra tag nu, men igår kom hon hem och vi tycker det är supermysigt. Speciellt när hon kryper upp i knät och myser ner sig.


Toppenkväll

Igår hade vi vänner över på middag. Det blev en sjukt trevlig kväll med snack om det ena och det andra. Det blev sent, men så värt det. Jag var fortfarande mätt efter kladdkaka, glass och grädde när jag vaknade i morse, haha. Och så är jag fortfarande helt sänkt i min förkylning och icke träningsduglig så jag fick tyvärr vicka bort min cykelklass i morse. Så trist! Jag har inte tränat på en vecka nu. Men förhoppningsvis är jag tillbaka i början på veckan igen.





Vecka 31

 
 
Vi är up to date. Denna vecka är vi i vecka 31. Jag har haft lite ont, som håll ungefär och det stramar lite ner i höger baksida lår. Men pulsen känns kontrollerad och jag känner mig fortfarande inte särskilt tung trots den extra vikt jag lagt på mig. Så jag njuter så länge jag får känna mig bra. 

 

Torsdag

Jag har sovit lite för lite under veckan. I morse vaknade jag tidigt och var ännu mer förkyld än igår. Dessutom har jag en lätt huvudvärk. Men idag blir det en kort dag på jobbet, riktigt skönt! Sedan blir det influensaspruta följt av bio och middag. Mys. Igår, efter att jag röjt runt hemma en stund, landade vi i soffan framför hockeyn med tilltugg. Bra avslut på onsdagen. Det går tydligen att vila lite mellan varven ändå.





Veckans träning vecka 46

Måndag: Instruera Body pump (sista på ett tag!)
Tisdag: Vila
Onsdag: Benstyrka med PT
Torsdag: Vila
Fredag: Uppvärmning + lätt styrka
Lördag: Instruera Cykel
Söndag: Vila


Fyra pass är helt okej även om fredagens mest var att instruera andra. Men jag hann med att svettas en stund också och det var skönt. Benpasset med PT gick dessutom superbra så det var väldigt skönt. Nu längtar jag till det är bendags igen, jag vill köra mina marklyft!



Onsdag

Jag blir bara tröttare och tröttare. Dessutom vaknade jag upp med något som kändes som början till en förkylning igår. Och det fortsätter idag. Jag har inte ont i halsen, men är rasslig och lätt förkyld. Typiskt. Igår hade jag tänkt köra en Body pump, vilket blev till soffläge istället. Och idag har jag planerat in lite styrka med kollegorna, men vi får se vad kroppen säger när den vaknat till liv. Jag gjorde i alla fall kikärts- och majsplättar igår som jag ska dela med mig receptet på lite senare. Smarrigt och vegetariskt. Nu kör vi onsdag.







Vecka 30

 
Förra veckan gick vi in i vecka 30. Helt galet vad fort det går ändå. Status är väl som tidigare. Lite större mage, men fortfarande en rätt rörlig och funktionell kropp. Lite vätska börjar jag nog samla på mig och ibland blir jag lite svullen i fingrarna. Men bortsett från det känns det fint.

 

Måndag

Igår firade vi min kära mamma som fyllt år i veckan. Det bjöds på så mycket mat att jag mådde halvilla på kvällen. Men det var det värt, helt klart. Och sedan var det måndag igen. Och en måndag utan min Body pump på Signalfabriken. Väldigt konstigt faktiskt. Jag har kört den sedan urminnes tider och det är verkligen en rutin som försvinner. Men rent kroppsligt är det inte en dag för tidigt att lägga instruktörsrollen på vänt ett litet tag. 

Nu ligger jag i soffan, äter choklad och tittar på hockey. Jag är så nedrans trött att jag tror det är dags att gå och sova tidigt idag.






Fredags- och lördagsträning

Igår drog jag och två kollegor till gymmet efter jobbet för att bekanta oss med vikterna litegrann. Jag agerade instruktör, visade löpbanden och instruerade sedan fyra styrkeövningar för att köra igenom kroppen. En bra start i gymmet!

I morse traskade jag iväg för att hålla min cykelklass. Och vilket gäng jag fick äran att cykla med. Härlig start på denna gråa dag där tankarna går till Frankrike och det som hände där i natt.





Veckans träning vecka 45

Måndag: Instruera Body pump
Tisdag: Vila
Onsdag: Vila
Torsdag: Vila
Fredag: Vila
Lördag: Instruera cykel
Söndag: Vila


Mina två instruerade pass blev denna veckas resultat. Inte optimalt, men med mycket på jobbet blev detta vad som prioriterades. Styrketräningen är det som saknades, så det får jag ta igen. 


Torsdag



Så var det torsdag och efter denna dag hoppas jag det blir en lite lugnare period på jobbet. Jag har lämnat på förskolan och ska ta mig till jobbet och försöka jobba undan en del idag. Det var tur att jag hade en PT-tid igår, annars hade jag nog inte gått till gymmet. Jag var så trött innan jag gick från jobbet att jag trodde jag skulle somna stående. Men träningen gav den energi jag behövde. Tack för det!


Dagens träning med PT



Idag hade jag en tid med min PT igen. Det var dags för benpass och att se vilka övningar som passar och känns bra med min växande mage. Det blev back squats som byttes till front squats eftersom det kändes bättre för ryggen, upphöjda marklyft med en bra viktökning och höftlyft med viktskiva på låren. Fullt fokus på tre övningar, riktigt skönt! Det känns bra att fortfarande kunna styrketränade ordentligt, med modifierade och anpassade övningar såklart. Jag hoppas kunna fortsätta med det så länge det går!



Vecka 29

 
Förra veckan såg kalaskulan ut så här. Det är galet vad veckorna har rullat på. Vecka 29 och tredje trimestern. Bebisen är väldigt aktiv och ger ifrån sig sparkar och rotationer mest hela tiden.

 

Tisdag

Idag startade jag med en lugn morgon hemma. Sedan blev det ett besök hos barnmorskan. Efter femtioelva stick i mina fingrar konstaterades lågt blodvärde. Annars var allt tipptopp, från mätning av mage till hjärtljud och blodtryck. Skönt. Nu ska jag bränna av några timmar på jobbet innan det är dags att hämta lillskrutt på förskolan.





Att instruera sin sista Body pump på ett tag







Så var den gjord, den sista Body pumpen på ett bra tag. I alla fall som instruktör. Det kommer ju kännas väldigt konstigt att inte åka till Signalfabriken varje måndag och jag kommer ju sakna min måndagsrutin. Men nu känner jag att det är läge att kliva av och lämna över till min kollega. Den sista klassen var fylld till sista biljett på både längden och bredden och deltagarna var minst lika grymma som de alltid är. Jag hade grymt kul och svettades som en liten gris. Underbart!  



Vecka 28

 
Nu är vi snart ikapp. För två veckor sedan var jag i vecka 28 och såg ut så här. Jag körde på med lite lagom träning i form av mina två pass (Body pump och cykel) samt lite styrketräning mellan varven. Jag kände mig inte särskilt stor och otymplig och tyckte att flåset liksom hittat hem igen. 

 

Brunchlördag

I lördags var det dags för en heldag med en vän. Vad gör man då? Jo, man äter och man shoppar och sedan åker man hem och så står den hemmagjorda pizzan på bordet. Ungefär så. Vi brunchade på Clarion Sthlm och sedan traskade vi runt och shoppade presenter, kläder med mera. När vi kom hem var vi lagom slut i rutan så efter pizzamiddag satt vi uppe och pratade om livets viktigheter ett bra tag. Härlig kväll!









Cykel

Igår startade jag lördagen med min cykelklass. Jag gick dit i det mörka regnrusket och fick träna, svettas och ta emot en massa fina ord efteråt. Det gjorde att regnet på vägen hem spelade mindre roll. Härliga träning som ger så mycket tillbaka! 





Vecka 27

 

Denna vecka tillbringades på Mallorca med familjen. En underbar resa på alla sätt. Jag mådde bra och att få vila upp sig på detta sätt tillsammans med mina två gjorde bara gott! Härliga vecka 27!


Fredag

Äntligen fredag! Jag har lämnat lilltuss på förskolan och nu är jag strax på jobbet för att avverka mycket på to-do-listan, för att sedan kunna njuta fullt ut av helgen. Även om jag känner mig i mer mental balans än på länge, ska det bli skönt att lägga jobbet åt sidan och bara ägna min tid åt familj och vänner. Jag ska hinna träna, bruncha, prata, shoppa, fira och bara vara. Dessutom längtar jag mer till jul än någonsin och är så sugen på att piffa hem med diverse ljus och mysattiraljer. Hösten är mörk, men galet mysig!







Vecka 26

 
 
Här avverkar vi en graviditetsvecka per dag för att komma ikapp. Nu är vi inne på vecka 26. Det var väl en rätt vanlig vecka där vi avslutade med att checka in på Clarion Arlanda för att ta oss vidare till Mallorca. Magen växte på och jag mådde bra!

 

Vecka 25

 

Här börjar magen göra sig mer och mer tillkänna. Bebisen är så aktiv att jag tänker att den måste få träningsvärk efter alla sparksrssioner den bjuder på. Men jag gillar den feedbacken från det lilla livet. Vecka 25, tiden går.



Vecka 24

 
För fem veckor sedan såg jag ut såhär och var i vecka 24. I slutet av denna vecka var vi i Budapest med jobbet och efter väldigt mycket promenerande upp för trappor, ner för stigar och på asfaltsträckor var jag rätt slut i kroppen och trött i ligamenten. Men fortfarande väldigt pigg och full av energi.

 

Veckans träning vecka 44

Måndag: Instruera Body pump
Tisdag: Vila
Onsdag: Vila
Torsdag: PT-pass överkropp
Fredag: Vila
Lördag: Instruera Cykel 60
Söndag: Vila


Tre pass får anses som lagom i mitt tillstånd. Jag skulle gärna få till ett styrkepass till och en sväng på crosstrainer eller promenad på det, men jag har lagt allt mitt krut på familjen och att vila och komma ikapp med diverse saker. Men det går att prioritera, så vi får se om jag får till några fler pass framöver. Annars känner jag mig mycket nöjd med att fortfarande ha energi och vilja till träningen.



Graviditeten - vecka 23

 
Ja, i detta nu är jag i vecka 29 och är beräknad att ploppa bebis i slutet av januari 2016. Hittills har jag mått bra. Jag har haft en del känningar i baksida lår och varit lite svullen på vissa punkter i skinkan. Nu har det dessutom börjat dra lite i ligamenten, men än så länge känner jag mig inte särskilt tung eller flåsig. Kosten går väl sisådär. Jag är måttligt intresserad av mat och har lätt för att trycka i mig lite för mycket socker och onyttigheter med jämna mellanrum. Blodvädret har aldrig någonsin varit så bra och blodtrycket är lågt. Jag tränar på med min Body pump, cykelklass och styrketräning. Jag sprang Tjejmilen i vecka 21 och la efter det av med löpningen. Ja, eftersom jag ligger lite efter måste jag ju jobba ikapp. Så vi börjar vid vecka 23 och jobbar oss framåt. Detta var alltså sex veckor sedan och mycket har hänt sedan dess. Vecka 24 kan vi spana in imorgon. Godnatt!



Näst sista Body pumpen..



Idag körde jag min näst sista Body pump på Signalfabriken innan jag tar lite mammaledigt från den. Undrar om det var det som låg under utan och bubblade? För idag ville jag leverera, ha kul, le, svettas och bara vara sådär taggad och ge energi! Gånger tusen. Härlig känsla det där. Idag var klart den roligaste klassen på länge. Jag gav och jag fick tillbaka. Och mina deltagare är ju bara så fantastiskt grymma! Idag kändes även kroppen långt mycket bättre än förra gången. Inga krämpor och inga konstigheter. Och att få höra kommentarer som "Vad fin du är" och "Du bara lyser" får ju vem som helst att bli lite darrig på läppen. Tack!








RSS 2.0